SAR LMS GWR

SAR LMS GWR
SAR "Commercial Street" - LMS "Wellingford & Bakewell Bridge Railway" - GWR "Porthminster" - Port Dock Station

Sunday, 13 April 2014

A Goods Shed for Penwith yard...

A large size of Goods Shed was needed for the loading track, but what to put there? Having built a Metcalfe Models red brick goods shed before for my Wellingford LMS layout, I supposed it would be a good idea to merge two together to get the six window/bay length.  Making the necessary modifications along the way to obtain a near enough looking model proved successful. The goods sheds used for reference were those of the style at Tetbury or Broadway to name a couple.
The two Metcalfe kits melded together with the office and weighbridge rooms attached at the end, all card used from the two kits. The only things added was a large sheet of Metcalfe slates for the massive roof and the upper skylights at each end. These window skylights were also typical of this design shed.
Adding the frame peices individually.
To make the skylight windows, I scanned a diagram of Tetbury Shed in a publication, scaled it to the right size for the model and printed it out on copier paper. Window panes were then individually cut out and the paper skeleton was then PVA glued to some clear shirt box lid. After fixing the windows to the model, the individual styrene frame pieces were glued in with PVA glue to complete.
The main line side of the Goods Shed with that unmistakable skylight window style.
A steel beam at each of the entrances was also added as per the design.
To finish, gutters and downpipes were strategically placed to cover joins in the card walls.

GWR water tanks & footbridge

Before painting.
This layout keeps putting up challenges. You know that saying – if you want it done, do it yourself. Not available as kits, these tanks had to be scratch built. This was the case where the water tanks were concerned. Commonly known as Brunel style tanks, I had a go at building them with a little trickery thrown in! The models mostly consisted of styrene, with the cast iron parts of the columns dressed with copper wire.  Research showed that there were many size tanks made but all had a similar styling with regard to the cast iron work. I needed one for Penwith Junction, and being  a main line station needed to be larger rather than smaller.
Applying the printed cast iron looped frames.



The difficult area was the cast iron looped frame directly under the tank. My solution was to draw up a colour image design on my PC and print it out on matte photo paper. Trimmed and glued on with a degree of weathering, it looks convincing.


While I was on the tank thing, I made up an all steel type to present to a friend who has helped me out with reference books, videos and photocopies of relevant material that I needed for the Porthminster project. He now has a nice matching set for his GWR main line station.


The tank was of the same style but with the all steel "I" beams. The two cranes are from the Ratio range, shortened slightly to sit on top of the passenger platforms, complete with fire devils. These combustion fires were used to help prevent water freezing the pipes when not in use between visiting engines during inclement weather.

Another item of purely Great Western style was the footbridge. I procured a kit from Scalelink, but I was somewhat confused by the instruction sheets and construction methods. I assembled it my way with a few modifications along the way. One being that it was to be wider than the kit instructed. Fortunately there was enough length in the etched brass lattice sheet supplied to account for this.
Also I added guttering and downpipes, plain ends to the canopy at the bottom of the steps and a few tweaks to the flimsy canopy frames to make them stronger.
Acombination  of styrene and brass works for me. Supaglue is the answer here. whatever it takes to achieve the result.





It worked out well and sits proudly across the platforms matching in with buildings as they were at Radley Station, which the buildings were modelled from.

The completed footbridge.
The layout is now starting to look more like a railway with curtains made and clipped on with press studs. A must for top presentation at Exhibitions. There is still another coat of Carriage Green to be applied around the fascia areas above the curtains.
Looking from junction end of Penwith Station.
Looking from the goods yard end of Penwith. The four doll signal gantry
sit proudly on the platform ramp. Another Scenecraft Signal box is
place opposite with accompanying point rodding and ground signals.
Till next time - good modelling!!!

The Summer Progress Report

The tunnel entrance at Penwith Junction was the first area of the layout to get the scenic treatment! The broad cutting slopes appear so typical of Brunel’s designs and quite visually effective I think.
Penwith Junction portal with a line-side hut build into the
cutting inside a retaining wall alcove.
Penwith Junction with a repainted Scenecraft
Signal Box. Signals & fencing are Ratio product.

Continuing around this end of the layout the small road bridge was clad in Slaters plasticard stone, and decorated the same as the tunnel portal. The cutting for the branch line had some rocks crafted from foam and attached with expanding foam. The entire plastered area was painted with a mid brown acrylic paint. The grasses were then added. Most of the area had Heki wild-grass matting cut into differing shapes and teased to fit around the landscape, glued on with PVA glue.
The cutting road bridge with stone walls and signal for the
Main Line to the left, Bay road to the centre and sidings
to the right. Note the strainer cable across the track.
The branch cutting that leads
to the viaduct

It was always intended to have an abandoned mine in the corner. Some more internet research resulted in a number of images of the skeletons of pump houses still standing around Cornwall. It was noted that Cornish smoke stacks were rounded whereas Welsh stacks were mostly Square. I set to work on scratchbuilding the building from thick Balsawood and clad with embossed stone plasticard. The stack was made from a cardboard roll, sliced down one side with a tapered strip removed. When the gap is then closed up by slightly twisting the tube, a tapered tube results.  With the join glued and sheathed with stone embossed plasticard suitably aligned to give the desired effect.

Pump house clad with stone, quoining added
and putty applied.

Pump house constructed
from Balsawood.
The corners of the building were then dressed with quoining cut from paper. All gaps and edges were then wiped with modelling putty using my finger tip. Once dry the model was painted with grey primer enamel. Then a thin wash of cream enamel, a dry brushing of brown highlighted the stone work. Finally the whole building was then dusted with weathering powders to age the surfaces. On the north side of the build some green was added to represent moss. Red brick papar then covers the upper cap and rim.


Completed stone work with
weathering - ready
for the red brick top to be applied
with strips of brick paper
three courses at a time.


The old tin mine site with settling tank
and out buildings. The yellow and
violet heather compliments the scene.
The access road is overgrown leading
down from the road bridge.













The viaduct has had some attention too. Flywire was arranged around the bottom of the piers and profiled with lumps of screwed up newspaper. This area is currently under construction. While the viaduct is the only railway object on this part of the layout, its demand on the scenery is huge, and integrating it into the scene is quite challenging to say the least!